Historien Om Dannebrog

Skrevet d. 13. February 2020
Canva.com

Danmark har et af verdens ældste nationalflag, nemlig Dannebrog. Er du nysgerrig på, hvor dette flag stammer fra, og hvor gammelt det er? Så læs med her.

Både det danske flag og historien bag er nogle af de smukkeste, som verden har set.

Det siges, at dannebrog faldt ned fra himlen i Estland, rettere sagt i deres hovedstad og største by, Tallinn. Under et slag i starten af 1200-tallet faldt dannebrog ned fra himlen under Valdemar Sejrs felttog i østen.

Første gang man hører navnet Dannebrog bliver benyttet, er sporet tilbage til en kilde fra 1380. Den sidste del af ordet betyder noget i retning af klæde eller stof, og det første refererer til danerne eller Danmark.

Dannebrog betyder derfor noget ala danernes fane eller rødfarvet fane.

Man mener, at flaget har været bragt med på korstog i krig mod Venderne, men lignende flag er også kendt fra andre steder rundt omkring i Europa, hvor disse også er blevet benyttet som en form for “krigsfane”. Man kalder også disse for korsflag.

Senere hen er Dannebrog blevet brugt til at angive de danske skibes nationalitet, hvor man begyndte på dette omkring 1500-tallet.

Før i tiden brugte man et sort og hvidt flag, når man skulle sørge, men i dag flager man på halvt, når man sørger over et dødsfald.


Der er en masse regler og skikke for, hvornår man må flage med Dannebrog, men disse og ikke vedtaget ved lov.

Nogle af dem er, at man først må hejse flaget ved solopgang, dog ikke før kl. 08 om morgenen. Derudover skal man tage flaget ned ved solnedgang, medmindre flaget er belyst af en projektør. I såfald må man gerne lade det oppe.


Derudover er det en udbredt skik, at man aldrig lader Dannebrog røre jorden. Der er mange sjove regler ved dette, og der er mange flere historier at fortælle om Dannebrog.

Det er et smukt flag med mange traditioner, hvilket vi sætter pris på her på Our-Family.dk.

Vi håber, at du kunne bruge vores lille korte historie om det ganske danske flag til noget. Tusind tak fordi du læste med.

Perlen Odense

Vi vil også gerne benytte denne mulighed til at sende et tak til Perlen i Odense, der via støtte har gjort udgivelsen af denne artikel til en mulighed. Perlen Odense er en smykkeforretning, der blandt også har sin egen webshop, hvor man kan finde smukke marguerit smykker, som har været Danmarks nationalblomst siden 1987.

Næste indlæg
Skotland har en meget lang, rodet og blodig historie, når det kommer til deres kongerække, hvilket i høj grad skyldes de mange krige og stridigheder med nabolandene, heriblandt især England. Herunder kan se hele den doku…
23. September 2020
Spaniens kongerække starter faktisk først i 1479, hvor Spanien for første gang var et samlet land, der havde én konge. Indtil da var landet splittet i to riger, Castilien og Aragonien, hvor sidstnævnte også spredte sig i…
#1 Harald Hårfager (ca. 850-932) Regeringstid: ca. 872-932 Slægt/hus: Hårfagreslægten #2 Erik Blodøkse (ca. 885-954) Regeringstid: ca. 933-935 Slægt/hus: Hårfagreslægten #3 Håkon 1. Adelstensfostre den Gode (ca. 91…
Der var engang, hvor de fleste hed Hans, Jens, Karsten, Henrik, Michael, Dorthe, Karen, Gitte og Hanne. Det var tider, hvor børn ikke nødvendigvis skulle skille sig ud på navnet. Sådan er det ikke i dag. I dag får børn…
Der er var engang, hvor Europa var fyldt med mindre kongeriger. Som tiden er gået er langt de fleste kongeriger blevet afskaffet, og vi har faktisk kun 11 monarkier tilbage i Europa. Hvis man er bare en smule interessere…
07. February 2020
Tidligere har vi her på Our Family skrevet om den danske kongerække. Danmark er dog langt fra det eneste land i verden med et monarki. Der findes både konger, dronninger, sultaner, fyrster, kejsere, emirer, storhertuger,…
Vi har tidligere skrevet både stort og småt omkring de mest og mindst almindelige navne i Danmark. Men hvad med resten af verden? Hvad hedder de små børn i resten af Europa, Mellemøsten og Kina? Det er netop det spørgsm…

our-family.dk