Går Skaldethed I Arv?

Skrevet d. 14. January 2020

Har du nogensinde siddet til en familiesammenkomst og kigget rundt på mændene i din familie, hvor du tørt kan konstatere, at størstedelen af dem er mere eller mindre skallede? Hvis du har, så har du sikkert også gjort dig nogle overvejelser omkring, hvorvidt det blot er et spørgsmål om tid, før du selv begynder at tabe håret.

I denne artikel vil vi forsøge at svare på om skaldethed går i arv.

Mange er af den overbevisning, at skaldethed stammer fra ens morfar. Men er det nu også sådan?

Forskning på området viser, at godt og vel 30% af alle mænd oplever en større eller mindre grad af hårtab inden de fylder 30 år. 50% af alle mænd oplever det inden de fylder 50, imens 80% af alle oplever det inden de fylder 70 år.

Normalt forholdet det sig sådan, at mænd først oplever at få højere tindinger, herefter en mindre skaldet plet bagerst på hovedet. Dette vil for nogle fortsætte helt indtil der stort set intet hår er tilbage. Nogle er selvfølgelig så “heldige”, at de stort set ikke oplever hårtab igennem livet.

Skyldes skaldethed dine gener?

Undersøgelser har vist os, at der er en relativ tydelig sammenhæng mellem DNA og skaldethed. For eksempel er hårtab i høj grad forbundet med det gen, der hedder AR-genet. AR-genet er et gen, der hjælper dine hårsække med at optage de hormoner, der påvirker din hårvækst, eksempelvis testosteron.

Denne gen er noget, man arver fra sin mor, hvilket formentlig er grunden til, at man siger, skaldethed stammer fra sin morfar. Dog er der også en lang række andre ting, der kan påvirke mænds skaldethed.

Der er altså noget om snakken. Man kan kort sagt sige, at såfremt mændene i mors familie er skaldet, så har man formentlig det gen, der forårsager skaldethed. Dette er dog ikke en betydende med, at man bliver skallet.

Omvendt er man heller ikke sikker på at bevare sin hårpragt, blot fordi ens morfar har gjort det.

Der er mange andre faktorer og ting, der spiller en større rolle, når det kommer til skaldethed hos mænd.

Tak til Pro Rengøring
Vi siger stort tak til Pro rengøring, der har gjort denne artikel mulig via deres støtte. Hos Pro Rengøring kan du læse alt om rengøring.

Næste indlæg
Skotland har en meget lang, rodet og blodig historie, når det kommer til deres kongerække, hvilket i høj grad skyldes de mange krige og stridigheder med nabolandene, heriblandt især England. Herunder kan se hele den doku…
23. September 2020
Spaniens kongerække starter faktisk først i 1479, hvor Spanien for første gang var et samlet land, der havde én konge. Indtil da var landet splittet i to riger, Castilien og Aragonien, hvor sidstnævnte også spredte sig i…
#1 Harald Hårfager (ca. 850-932) Regeringstid: ca. 872-932 Slægt/hus: Hårfagreslægten #2 Erik Blodøkse (ca. 885-954) Regeringstid: ca. 933-935 Slægt/hus: Hårfagreslægten #3 Håkon 1. Adelstensfostre den Gode (ca. 91…
Der var engang, hvor de fleste hed Hans, Jens, Karsten, Henrik, Michael, Dorthe, Karen, Gitte og Hanne. Det var tider, hvor børn ikke nødvendigvis skulle skille sig ud på navnet. Sådan er det ikke i dag. I dag får børn…
Danmark har et af verdens ældste nationalflag, nemlig Dannebrog. Er du nysgerrig på, hvor dette flag stammer fra, og hvor gammelt det er? Så læs med her. Både det danske flag og historien bag er nogle af de smukkeste, …
Der er var engang, hvor Europa var fyldt med mindre kongeriger. Som tiden er gået er langt de fleste kongeriger blevet afskaffet, og vi har faktisk kun 11 monarkier tilbage i Europa. Hvis man er bare en smule interessere…
07. February 2020
Tidligere har vi her på Our Family skrevet om den danske kongerække. Danmark er dog langt fra det eneste land i verden med et monarki. Der findes både konger, dronninger, sultaner, fyrster, kejsere, emirer, storhertuger,…

our-family.dk